Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

το βιβλίο μου, η μελαγχολία της νύχτας στην εφημερίδα καθημερινή
 
Νέες εκδόσεις


ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΕΡΙΝΤΟΥΝ ΖΑΪΜΟΓΛΟΥ

Λεϊλά

μετ. Ηλίας Τσιριγκάκης

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας

σελ. 432 - 26 ευρώ

Στα βάθη της Ανατολίας, στα μέσα του 20ού αιώνα, ένα κορίτσι, η Λεϊλά, είναι εγκλωβισμένο στον ασφυκτικό κλοιό των προκαταλήψεων, της δεισιδαιμονίας και της θρησκόληπτης σεμνοτυφίας. Ο χειρότερος όμως εφιάλτης παραμένει ο «άντρας της μητέρας της», ένας βάναυσος και μοχθηρός αγροίκος που η ίδια αρνείται πεισματικά να τον ονομάσει πατέρα της. Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται η σκληρή ζωή της νεαρής κοπέλας προς την ωριμότητα, τη χειραφέτηση και την τελική λύτρωση.

Α.ΝΤ. ΜΙΛΕΡ

Κάτω από το χιόνι

μετ. Ρένα Χατχούτ

εκδ. Ωκεανίδα σελ. 349 - 15 ευρώ

Ο Δυτικοευρωπαίος Νικ βρίσκεται στη Μόσχα για να μεταφέρει εκεί τα φώτα της ελεύθερης οικονομίας, αλλά και για να εκμεταλλευτεί τις πιθανότητες πλουτισμού που του παρέχει η μετασοβιετική Ρωσία, μια χώρα ηδονισμού και απελπισίας, διαφθοράς και αθωότητας, με μαγικές ντάτσες και πολυτελή νυχτερινά κέντρα, όπου μυστικά αλλά και πτώματα αποκαλύπτονται μόνον όταν αρχίζει να λιώνει το χιόνι.

ΡΑΛΦ ΕΛΙΣΟΝ

Αόρατος άνθρωπος

μετ. Αγορίτσα Μπακοδήμου

εκδ. Κέδρος σελ. 552 - 22 ευρώ

Είναι αόρατος επειδή οι άνθρωποι αρνούνται να τον δουν. Εχοντας εκδοθεί το 1952, σε μια οριακή περίοδο για την αμερικάνικη κοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα βίωνε δραματικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, το μυθιστόρημα του Ραλφ Ελισον αφηγείται τις περιπέτειες του ανώνυμου Αφροαμερικανού ήρωα - από την αποβολή του από ένα κολέγιο του Νότου μέχρι την εμπλοκή του στην τρομερή φυλετική εξέγερση του Χάρλεμ. Με εντυπωσιακή ευρηματικότητα, ο Ελισον επινόησε τον απόλυτο συμβολισμό για την ξεχωριστή και ωστόσο κοινή κατάσταση των Αφροαμερικανών, των Αμερικανών και γενικότερα του ανθρώπου του 20ού αιώνα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΗΛΙΑΝΑ ΒΟΛΟΝΑΚΗ

Η μελαγχολία της νύχτας

εκδ. Κήπος - 11,5 ευρώ

Εν μέσω του τραγικού τετελεσμένου του θανάτου, της ακραίας απελπισίας, της απόγνωσης και της απόλυτης αδυναμίας να παρέμβουν στο πεπρωμένο τους, οι άνθρωποι προσπαθούν να υπερασπιστούν τη ζωή, ερωτεύονται, κάνουν όνειρα, κάνουν παιδιά, για να έρθει πάντα το μοιραίο να τους νικήσει, ασυγκίνητο από τον πόθο τους για ζωή. Ανθρωποι-σκιές τολμούν για λίγο να πάρουν σάρκα και αισθήσεις πριν πέσει σαν καταπέλτης επάνω τους το βαρύ μυστικό που γεννήθηκε στη Σπιναλόγκα.

ΜΕΛΕΤΗ

MARCEL GAUCHET

Η απομάγευση του κόσμου

Μια πολιτική ιστορία της θρησκείας

μετ. Aντα Κλαμπατσέα

εκδ. Πατάκη σελ. 456 - 25,50 ευρώ

Μετά τον Durkheim, τον Max Weber και τον Rudolf Otto, ο Marcel Gauchet επιβάλλεται με την «Απομάγευση του κόσμου» ως ένας σύγχρονος κλασικός. Το θρησκευτικό διαμόρφωσε όλες τις κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, δυναμικά αλλά και βαθύτερα απ’ ό,τι φαίνεται. Ο συγγραφέας προτείνει μια ανατροπή. Θελήσαμε να δούμε την ιστορία των θρησκειών ως μια ανάπτυξη. Ομως η αμιγής θρησκεία βρίσκεται στις απαρχές. Αυτό που αποκαλούμε «μεγάλες θρησκείες» στην πραγματικότητα αντιστοιχεί σε μια σειρά από στάδια αμφισβήτησης του θρησκευτικού. Ολο το γίγνεσθαι των σύγχρονων κοινωνιών, από την άνθηση των τεχνικών μέχρι την εδραίωση των δημοκρατικών διαδικασιών αποτελεί μια κίνηση προς μια κοινωνία εκτός θρησκείας.

FRANK KERMODE

Ολος ο κόσμος μια σκηνή

Η εποχή του Σαίξπηρ

μετ. Λήδα Φιλιπποπούλου

εκδ. ΜΙΕΤ

σελ. 281 - 20 ευρώ

Σε ποιες ειδικές συνθήκες δημιούργησε τα έργα του ο Σαίξπηρ; Σε ποιο περιβάλλον έγραφε, και πώς επηρεαζόταν από αυτό; Σε τι καιρούς έζησε; Τέτοια θέματα επιχειρεί να φωτίσει ο μεγάλος Αγγλος θεωρητικός και κριτικός της λογοτεχνίας Φρανκ Κερμόντ, εξηγώντας πώς η ιστορία και η παράδοση της ελισαβετιανής περιόδου εξέθρεψαν και ανέδειξαν δίπλα σε άλλους αξιόλογους δημιουργούς, τον Σαίξπηρ και τα έργα του. Από την περιγραφή των περιστάσεων που γέννησαν τα σαιξπηρικά έργα αναδύεται εντέλει μια ζωντανή εικόνα της Αγγλίας την εποχή της ακμής της: θρησκευτικές έριδες, δυναστικά προβλήματα, Αυλή και ευγενείς, λαός και εξουσία, η αυγή του καπιταλισμού και κυρίως η άνθηση των τεχνών, με πρώτη τη θεατρική τέχνη.

R.H.C. DAVIS

R.I. MOORE επιμ.

Ιστορία της Μεσαιωνικής Ευρώπης

επιμ. Ελένη Τούντα

εκδ. Κριτική σελ. 584

Στην έρευνα των «Σκοτεινών Χρόνων», ο Davis ασχολείται με τον αντίκτυπο των βαρβαρικών εισβολών στην εκχριστιανισμένη αυτοκρατορία του Μεγάλου Κωνσταντίνου και την ανάδειξη μιας νέας κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής τάξης. Εξετάζονται η παπική Εκκλησία, η ανάδυση του Ισλάμ, η άνοδος και η πτώση της Φραγκικής Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια, ο συγγραφέας οδηγεί τον αναγνώστη από τη σαξονική Αυτοκρατορία, σε μια επισκόπηση της οικονομικής κατάστασης της Ευρώπης στα μέσα του 13ου αιώνα, καλύπτοντας την εξάπλωση του μοναχισμού, την παπική μεταρρύθμιση, τις σταυροφορίες και τη φεουδαρχική μοναρχία. Μια από τις πιο έγκυρες εισαγωγές τα τελευταία πενήντα χρόνια, η τρίτη αυτή έκδοση αναθεωρήθηκε από τον καθηγητή R.I. Moore.
Copyright: http://www.kathimerini.gr/