Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Έξοδος Του Μεσολογγίου έτος 2013

 
Τη νύχτα της 10ης Απριλίου 1826 οι κάτοικοι του Μεσολογγίου πραγματοποίησαν την ηρωική Έξοδο από την πόλη τους, ως μια σωτήρια λύση απαλλαγής τους από την πολιορκία των Τούρκων.
Το απόγευμα της 10ης Απριλίου 1821, οι Τούρκοι κρέμασαν στην κεντρική Πύλη του Πατριαρχείου τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’, τον οποίο η αγία μας Εκκλησία κατέταξε ως μάρτυρα μεταξύ των αγίων και τιμά τη μνήμη του την ίδια ημέρα, ημέρα του μαρτυρίου του.
Οι δύο αυτές πράξεις ανήκουν στις ηρωικότερες και ενδοξότερες ημέρες του απελευθερωτικού Αγώνα του 1821 και καταχωρήθηκαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ανεξαρτησίας του Γένους, του Ελληνικού Έθνους.

Εξόδος του Μεσολογγίου: 187η Επέτειος 

 
Χαίρομαι πού είμαι Ελληνίδα... Χαίρομαι πού κατάγομαι από το Μεσολόγγι... Χαίρομαι πού αξιώθηκα, να παραβρεθώ και πάλι στη τιμή- γιορτή, της πατρίδας μου… Να δαμάσω, έστω για λίγο- το αεράκι, από τη συγκίνηση, πού διαπερνούσε το κορμί μου, καθώς έβλεπα, την αναπαράσταση των ανθρώπων, πού πολέμησαν, για να είμαι ΕΛΕΥΘΕΡΗ!
Εντυπωσιακή για άλλη μια φορά, αγαπημένοι μου, ήταν η αναπαράσταση της ανατίναξης του δημογέροντα Χρήστου Καψάλη. Δεν σας κρύβω… πώς… έβαλα τα κλάματα!


 Σάββατο του Λαζάρου, με λιτανευτική πομπή έγινε η μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου και του Σταυρού Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, με την συμμετοχή του Μητροπολίτου μας κ. Κοσμά και των αρχών της Ιεράς Πόλεως.
 Στη συνέχεια στον τάφο που Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, που βρίσκεται πλησίον του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Κοσμά και κατέθεσαν στεφάνια οι αρχές της περιοχής. 

Το απόγευμα του Σαββάτου τελέσθηκε ο αρχιερατικός Εσπερινός, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η ιερά πομπή της Εικόνας της Εξόδου, από τον Ιερό Ναό με κατάληξη τον Κήπο των Ηρώων, με επικεφαλής τους αγίους Αρχιερείς και τον ιερό κλήρο. Προηγήθηκαν μαθητικές αντιπροσωπίες των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων και φιλαρμονικές, ενώ απέδωσαν τιμές αγήματα και των τριών Σωμάτων του Στρατού.
 Εμπρός στον Τύμβο των Ηρώων της Εξόδου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Τιμώμενη Χώρα, κατά τον φετινό εορτασμό, ήταν η Ρωσική Ομοσπονδία, ο Πρέσβης της οποίας κατέθεσε στεφάνι. Κατόπιν ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας και ακολούθησε η αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη.