Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Δακρυσμένα φεγγάρια της Κάλη Καρατζά

Δακρυσμένα Φεγγάρια, λοιπόν από την  Κάλη Καρατζά. 
Το διάβασα μέσα σε μία νύχτα και με έκανε να κλάψω πολύ. Είναι πολύ δυνατό βιβλίο, όπως και τα υπόλοιπα από την ίδια.. Κόκκινη θάλασσα, Το μέλι έγινε κεντρί, οι άγγελοι χορεύουν στο ποτάμι...
Ένα βιβλίο... πού ξεκίνησε στο κανάλι του star, να παίζεται αλλά από τα πρώτα επεισόδια, το διέκοψαν, ισχυριζόμενοι: δεν έχει ακροαματικότητα, ενώ είχε κάνει θραύση εκείνη τη περίοδο και απ' ότι θυμάμαι, διακόπηκε για να βάλουν μια άλλη σειρά. Κάποιοι ισχυρίστηκαν: δεν είχε έντονο το στοιχείο του σεξ, για αυτό το διέκοψαν
 http://www.youtube.com/watch?list=PLCg0cLoEdHTwAtu4YtidocHIPT5dfp97X&v=0xnx1mMUkpw&feature=player_embedded
Πάρτε μια μικρή γεύση από τα πρώτα επεισόδια.
Απίστευτες παραγωγές, πού έμειναν στο σκοτάδι. Τόσοι εξαίρετοι ηθοποιοί... πού σβήστηκαν και έχασαν τη δουλειά τους, μέσα σε λίγα επεισόδια και όχι, επειδή δεν άρεσε στο κοινό, αλλά... Υπάρχει... ένα... μυστήριο... μέσα σε αυτή τη λέξη.

Δακρυσμένα φεγγάρια, το γνωστό μυθιστόρημα της Κάλης Καρατζά,  προβλήθηκε από το Star το 2001. 
Η Σουλτάνα και η Αλεξάνδρα, δυο διαφορετικές γυναίκες άρα και δυο ξεχωριστές υποθέσεις. Η μια, απόλυτα δυναμική ζει τον έρωτα στον πλευρό του Στράτου. Μια αποκάλυψη όμως θα φέρει την ρήξη. Από την άλλη η Αλεξάνδρα μια πάμπλουτη γυναίκα αλλά πολύ καλή φίλη με την υπηρέτρια της. Γεγονότα που θα συγκινήσουν... Πρωταγωνιστούν: Παναγιώτα Βλαντή και η Κατιάνα Μπαλανίκα.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

  Ήταν λίγο πριν πάρει την μεγάλη απόφαση... Εκεί στη Βιέννη. Ξαπλωμένη στο χειρουργικό τραπέζι αφέθηκε στην παραζάλη του υγρού αναισθητικού. Το φως από πάνω της έγινε φεγγάρι που δάκρυσε. Ήθελε να θυμηθεί ποια ήταν. Πάλευε με το χθες και το σήμερα. Τα μεταλλικά νυστέρια της χάλαγαν την ησυχία και την μπέρδευαν. Το υγρό στο αριστερό της χέρι άρχισε να κυλάει ζεστό, ώσπου έφτασε στα κύτταρα του μυαλού της. Μα δεν άγγιξε τα δέκα γαλάζια κύτταρα της ψυχής της.... Αυτά που κρύβανε βαθιά μέσα τους τη Θράκη και τις ρίζες  της. Τη θεία Τατάνα και τη Μέλπω... Τον Άγγελο, την Εύα και τον Τάκη. Την κόρη της τη Λαμπερή... Δέκα, όσες και οι ιστορίες της ζωής της. Γιατί αυτά ήταν η καρδιά της, το είναι της. Εκείνη. Η Αλεξάνδρα Μαρτίνη.

 Ένα βιβλίο, 364 σελ, με ξεκούραστη γραφή και χωρίς περιττές περιγραφές. 
Όμως, δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Καταφέρνει να σε συγκινήσει, να σε θυμώσει, να αγωνιάς αλλά και να ηρεμείς, να χαίρεσαι. Είναι απίστευτα ενδιαφέρον και ίσως να ταυτιστείς με κάποιον από τους ήρωες του.
   Βέβαια, σε κάποια σημεία, μπορεί να σου φανεί λίγο μίζερο ή θλιβερό αλλά θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα θέλεις να το συνεχίσεις. Θα σε κάνει βέβαια να αναρωτηθείς, αν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τόσα βάσανα σε έναν μόνο άνθρωπο.

Ελληνίδα συγγραφέας... Μια γυναίκα, η Κάλη Καρατζά, πού δεν προκαλεί... Αφιερωμένη στη ζωή της... 
 Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη αλλά μεγάλωσε στην Καβάλα. Σπούδασε φαρμακευτική στην
Αθήνα. Ασχολείται με τη συγγραφή μυθιστορημάτων και παράλληλα έχει γράψει σενάρια για την τηλεόραση. Επίσης, είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.


Σε συνέντευξή της, είχε πει:  Θα ήθελα ένα ακόμα βιβλίο μου, μετά την ατυχή έκβαση που είχε το αντίστοιχο εγχείρημα της τηλεοπτικής μεταφοράς των “Δακρυσμένων φεγγαριών”. Βέβαια τρέμω, μετά από αυτό που έγινε τότε με εκείνο το βιβλίο. Αλλά είναι περίεργο, δεν μου έχει γίνει κάποια πρόταση τηλεοπτικής μεταφοράς. Κάποιος σκηνοθέτης μου είχε πει ότι ίσως είναι δύσκολο, επειδή ξεκινάω την ιστορία από την δεκαετία του ’50. Ίσως δεν είναι πολύ σημερινό, πολύ ρεαλιστικό, έχει ρομαντισμό, αλλά τι να κάνω; Αυτό είναι το βιβλίο, αυτή είμαι εγώ…”

Η απάντησή μου; Θετική. 
Αν σκεφθούμε: Σουλεϊμάν... Τα παιδιά της Νιόβης κτλ... δεν δείχνουν εποχή του 50; Εποχή του 30; Ή κάνω λάθος; Έχει σημασία, να δίνουμε έναυσμα στη γενιά των ανθρώπων, σε όλες τις εποχές... Και στους πολέμους και εν καιρώ ειρήνης.
Αν κάνω λάθος, διαψεύστε με!
.