Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

 Παιδική Χριστουγεννιάτικη παράσταση 22/12/2012


Παιδική Παράσταση με τις "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του Αλ. Παπαδιαμάντη, από την παιδική σκηνή του Θεατρικού Τμήματος του πολιτιστικού συλλόγου '' Το Αιτωλικό''. Μια όμορφη, χαρούμενη ατμόσφαιρα δημιουργήθηκε χθές το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο "Ευανθία Καρβέλη", τη στιγμή που οι μικροί "ηθοποιοί" πάτησαν στη σκηνή και ξεδίπλωσαν τα θεατρικά τους "πρόσωπα" έπειτα από πολλές πρόβες που είχαν προηγηθεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου "To Αιτωλικό".
Η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης της παιδικής σκηνής του Πολιτιστικού Συλλόγου, βασίζεται στα υπέροχα χριστουγεννιάτικα έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Σχεδόν 20 παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου, υποδύονται ρόλους από τα έργα "Της Κοκώνας το σπίτι", "Το Χριστόψωμο", και την "Σταχομαζώχτρα".
Χαρακτηριστική ήταν η προσήλωση των παιδιών στο πνεύμα και το ύφος των διαλόγων, αν και χθες ήταν η πρώτη ουσιαστικά επαφή τους με τον σκηνικό χώρο όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση τις παραμονές των Χριστουγέννων.
Με την καθοδήγηση, τις συμβουλές και την διδασκαλία θεατρικής αγωγής από την καθηγήτρια Θεατρολογίας, εκπαιδευτικού και μουσικού κας Διονυσίας Ολιβώτου, γίνεται η αρχή για την δημιουργία μιας ομάδας που προσπαθεί να συναντήσει τα παιδιά στα όρια της θεατρικής πράξης, συνδυάζοντας την αφήγηση, το παραμύθι και το θεατρικό παιχνίδι. Αλλωστε, το θεατρικό παιχνίδι που έχει ήδη προηγηθεί, έχει δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να αναπτυχθούν κινητικά, να γνωρίσουν βιωματικά το χώρο στον οποίο βρίσκονται και να τον χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν διαφορετικά είδη περιβάλλοντος και διαφορετικές καταστάσεις.

Ουσιαστικά τα παιδιά αναπτύσουν θεατρική συνείδηση. Άλλωστε, όλοι οι παιδαγωγοί συμφωνούν πως το παιδικό θέατρο, ακόμα και αυτό που απευθύνεται σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας,βοηθά στην γλωσσική τους ανάπτυξη, ενισχύει την φαντασία τους, διδάσκει την γλώσσα του σώματος, κοινωνικοποιεί, προσφέρει ερεθίσματα και ως εκ τούτου κριτική ικανότητα.