Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Γαλλο-καναδική ταινία, σκηνοθεσία Ζαν - Μαρκ Βαλέ με τους: Βανέσα Παραντί, Ελέν Φλοράν, Κέβιν Πάρεντ


 
Το Cafe de Flore είναι μια ερωτική ιστορία για ανθρώπους που τους χωρίζουν ο χρόνος και ο τόπος, αλλά συνδέονται με βαθείς και μυστήριους τρόπους. Ατμοσφαιρική, φανταστική, τραγική κι ελπιδοφόρα, η ταινία καταγράφει την παράλληλη μοίρα της Ζακλίν, μιας νεαρής μητέρας μ’ έναν γιο με ειδικές ανάγκες τη δεκαετία του ’60 στο Παρίσι, και του Αντουάν, ενός πρόσφατα χωρισμένου άντρα, και πολύ πετυχημένου DJ στο Μόντρεαλ του σήμερα.
Αυτό που συνδέει τις δύο ιστορίες είναι η αγάπη - εμμονική, τραγική, νέα και διαχρονική.Μετά το CRAZY, ο σκηνοθέτης απο το Κεμπέκ, Ζαν Μαρκ Βαλέ, επιμένει στο στυλ και τη μουσική για να ενώσει δυο ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα. Η διαδρομή του Αντουάν είναι πιο πολύπλοκη: παρά τη φαινομενική του ευτυχία, κάνει ψυχανάλυση για να ξορκίσει τις τύψεις του για την οικογένεια που αισθάνεται πως πρόδωσε. Η πρώην γυναίκα του δεν μπορεί να διαλύσει τη βεβαιότητά της πως με τον Αντουάν συνδέονται σαν αδελφές ψυχές. Από την άλλη, ο χαρακτήρας της Βανέσα Παραντί, στην καλύτερή της ερμηνεία, αποθεώνει τη μητρική δύναμη, όταν όλα τα δεδομένα είναι εναντίον της.
Μια από τις δύο ιστορίες θα έχει τραγική κατάληξη και είναι στο χέρι του θεατή να νιώσει το δραματουργικό πάντρεμα μέσω των μεταφυσικών προεκτάσεων και της άφθονης μουσικής, απο τους Sigur Ros και τους Nine Inch Nails μέχρι τους Pink Floyd, τους Cure και τον Cole Porter. Και μπορεί ο Βαλέ να κάνει σινεμά με τη μη γραμμική αφήγηση και τη δημιουργία προβληματισμών για τους συσχετισμούς και τη δυναμική της αιώνιας αγάπης, αλλά η κατακερματισμένη εφαρμογή των σκηνών αποδυναμώνει την ιστορία παρά προσθέτει στη φαντασία