Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012


1.Ποιά είναι τα στίγματα των βιβλίων σας;
Κατ’ εμέ, όλα μου τα βιβλία στηρίζονται κυρίως σε δυο άξονες. Στον ανθρώπινο έρωτα  και στον έρωτα για τη ζωή στις συνθήκες του καθενός. Πάντοτε με γοήτευαν οι ανθρώπινες αντιδράσεις και οι ανθρώπινες μεταλλάξεις των ψυχικών ερεθισμάτων και ψυχικών αντιθέσεων. Φανταστείτε έναν καθρέπτη, όπου μέσα σε αυτόν το είδωλό μας, έρχεται αντιμέτωπο με τις αντοχές του, τις λαχτάρες του, τα όνειρα… Κι όταν, δεν αρέσει αυτό πού βλέπει; Τον κάνει θρύψαλα. Μέσα απ’ αυτούς τους καθρέφτες ο κάθε αναγνώστης άλλοτε διακρίνει τον εαυτό του, κι άλλοτε τους ήρωες πού παρομοιάζουν με τους εαυτούς τους, έτσι, ώστε να ψάχνουν τα χαμένα τους κομμάτια.
2.Για ποιους λόγους να προτιμήσουν οι αναγνώστες τα δικά σας βιβλία;  Τα βιβλία έχουν μια πλειάδα ηρώων μέσα από τους οποίους καθένας διαλέγει εκείνον στον οποίο αναγνωρίζει τα δικά του όνειρα, τις δικές του παρωδίες, τις δικές του παρορμήσεις, φόβους, αλλά και τα δικά του δεινά. Με ελάχιστες, ασπρόμαυρε και μη συναισθηματικές αποχρώσεις, οι ήρωές μου, είναι απλώς άνθρωποι.
3.Ποιοί ήρωες σας ταλαιπωρούν περισσότερο;
 Πάντοτε η δυσκολία βρίσκεται στην ψυχολογική αποτύπωση των ηρώων. Με όλες τις συναισθηματικές αποχρώσεις τους, τα μειονεκτήματα και τα προτερήματά τους.
4.Τι δεν θα θέλατε με τίποτε να αποχωριστείτε;
Τα όνειρά μου,  τους αγαπημένους μου ανθρώπους, και τις μοναδικές στιγμές χαράς αλλά και λύπης.
5.Πείτε μας δύο πράγματα που σας θυμώνουν και δύο που θα θέλατε  να αλλάξετε στην εποχή  πού ζούμε.
 Η κίνηση στους δρόμους και η παιδική κακοποίηση. Τα ίδια ακριβώς προβλήματα θα επιζητούσα την άμεση επίλυσή τους. 
6.Τι μπορεί να μας προσφέρει η Λογοτεχνία στη σημερινή εποχή, αλήθεια;.
 Σύμφωνα με την νοημοσύνη πού διακατέχει ο καθένας μας, μπορεί να ερμηνεύσει τον εαυτό του, καθώς και να κατανοεί τις συμπεριφορές των άλλων. Αυτό προσπαθεί να προσφέρει και η Λογοτεχνία, να προσαρμόσει τον άνθρωπο στις συγκεκριμένες και μη συνθήκες ζωής ώστε να μην αισθάνεται δυστυχισμένος. Πώς; Απλώς διασκεδάζοντάς τον ή ακόμα και ψυχαγωγώντας τον. 
7.Υπήρχαν φορές πού σκεφτήκατε να εγκαταλείψετε την έκδοση βιβλίων σας; Και αν, ναι; Ποιος ο λόγος;
Σίγουρα ναι. Όλοι πιστεύω λυγίζουμε κάποιες στιγμές. Ιδίως όταν αισθανόμαστε ότι αδικούμαστε από λάθος αναγνώστες ή κριτικούς. Μα μια δεύτερη πιο ώριμη σκέψη, αλλοιώνει την πρώτη. Γράφω επειδή μέσα από κάθε περιπέτεια γραφής, συμπληρώνω τα δικά μου κομμάτια, θα έλεγα πώς αυτοδιδάσκομαι.
8.Υπάρχει κάτι καινούργιο που γράφετε;
 Μόλις τελείωσα ένα ιδιαίτερα δύσκολο βιβλίο, αναφερόμενο σε ιστορίες πολλών ηρώων μαζί,  προσπαθώντας να ανακαλύψουν την αρχική πυραμίδα, καταλήγοντας όλοι στο ίδιο συμπέρασμα
9. Λίγα λόγια για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση;
Νομίζω ότι πλέον δεν υπάρχουν λέξεις , ώστε να προσδιορίσεις αυτό πού συμβαίνει. Πλέον εξαφανίστηκαν οι λέξεις: λαχτάρα, μέλλον, φιλοδοξία, και κυρίως; Η νέα γενιά. Εύχομαι οι  νέοι πολιτικοί της Ελλάδας να εξελίξουν και να διορθώσουν την ελεύθερη βούληση και την ελπίδα της ζωής.


  Εν μέσω του τραγικού τετελεσμένου του θανάτου, της ακραίας απελπισίας, της απόγνωσης και της απόλυτης αδυναμίας να παρέμβουν στο πεπρωμένο τους, οι άνθρωποι προσπαθούν να υπερασπιστούν τη ζωή, ερωτεύονται, κάνουν παιδιά, παίζουν παιχνίδια, δημιουργούν, κάνουν όνειρα.. για να έρθει πάντα το μοιραίο και πάντα να τους νικήσει, ασυγκίνητο από τον πόθο τους για τη ζωή. Άνθρωποι σκιές, τολμούν για λίγο να πάρουν σάρκα και αισθήσεις, πριν πέσει σαν καταπέλτης, επάνω τους το βαρύ μυστικό πού γεννήθηκε στη Σπιναλόγκα.... (εκδόσεις κήπος)
Μπορεί η αγάπη να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο; Πόσο μακριά μπορεί να φθάσει ένας φίλος; Τι κερδίζει στο τέλος. Ο έρωτας ή η αυτοθυσία; Μια γυναίκα αντιμέτωπη με μια δύσκολη αρρώστια καλείται να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα στην προσπάθειά της να βρει επιτέλους την ευτυχία, τόσο για τον εαυτό της όσο και για εκείνους που αγαπά. Στο μεταξύ, οι γύρω της κρύβουν ο καθένας τη δική του ιστορία και τα δικά του όνειρα. Κάποιοι θα πετάξουν με τα φτερά των ονείρων τους, και κάποιοι θα γίνουν Λευκά Περιστέρια.

Η ΗΛΙΑΝΑ ΒΟΛΟΝΑΚΗ γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής. Εδώ και δύο χρόνια, ζει μόνιμα στο Μεσολόγγι. Σπούδασε Τραπεζικό Στέλεχος, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική- έχοντας εκθέσεις στο ενεργητικό της-, ασχολείται ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον άνεμο 9,37 FM. Ταξιδεύει συχνά, αρθρογραφεί στην εφημερίδα ΙΘΩΡΙΑ και σε άλλες ηλεκτρονικές εφημερίδες.
Από τις εκδόσεις κήπος κυκλοφορούν τα βιβλία της. Μπορείτε, δε , να επικοινωνήσετε μαζί της:
Facebook Iliana Volonaki, ΗΛΙΑΝΑ ΒΟΛΟΝΑΚΗ, ψιθυρίσματα ραδιόφωνο
Twitter ilianavolonaki1@
Email ilianavolonaki@gmail.com